Beste bezoeker,

Wij, de leden en het Bestuur van de Koninklijke & Graaflijke Handbooggilde van Sint Sebastiaan “de Eendracht van Ooidonk”, heten U van harte welkom op de website van het Europees Schutterstreffen Deinze 2021.

De organisatie van het Schutterstreffen 2021 werd door de E.G.S. toegewezen aan onze gilde en wij zijn dan ook bijzonder trots jullie te mogen verwelkomen in onze stad.

Door de eeuwen heen was een schuttersgilde  in  een stad of gemeente zeer belangrijk omwille van zijn politieke en sociale belevenis. Waar de gilden vroeger optraden om hun gewest te verdedigen, is de rol van de Gilde meer een ontspannings-samenkomst geworden. Echter worden in bepaalde gilden de tradities en gewoonten beleefd zoals vroeger. Ook bij ons streven we naar respect in broederschap en gilde erkenning van de belangrijke waarden van de oude gilden.

Dit beleven en herbeleven willen we nastreven met onze Gilde. Ons bestaan sedert 1865 – en met de uitgave van een boek bevestigd – toont aan dat het gilde leven nog steeds kan bloeien in deze snelgroeiende en veranderende wereld.

Op vandaag hebben wij 58 leden die per twee à drie weken samenkomen.  Tijdens het jaar schieten we voor verschillende prijzen die telken jare  op ons nieuwjaarsbuffet overhandigd worden aan de winnende leden. De “Koningschieting” is uiteraard de meest begeerde dag van de Gilde. Ons ontstaan is nauw verbonden met het ”Kasteel Ooidonk” waar de Graaf reeds van bij de start onze “Beschermheer” is en voormalig  President van het EGS.

Onze leuze is “beleven en herbeleven” onder de Gildebroeders !

Lang leve de Gilde

Het Bestuur

>> Ontdek hier onze website